Deniz Kirliliği Akıllı Şamandra İle Takip Edilecek

Deniz Kirliliği Akıllı Şamandra İle Takip Edilecek

Fethiye Körfezi’ndeki deniz suyu kalitesini gözlemlemek ve tespit edilen verileri anlık olarak sunmak üzere Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen “Akıllı Şamandıra” ürünü Smartium Blue, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ve Fethiye Belediyesi desteğiyle Fethiye Körfezi’nde faaliyete geçti. İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin de paydaşları arasında yer aldığı Smartium Blue Deniz Suyu Kalitesi Ölçüm Sistemi lansmanı, Fethiye Beşkaza Meydanı’nda yapıldı.

Fethiye Körfezi’ndeki deniz suyu kalitesini gözlemlemek ve tespit edilen verileri anlık olarak sunmak için DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ile Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen Smartium Blue: Deniz Suyu Kalitesi Ölçüm Sistemi faaliyetine başladı. Proje paydaşları olarak; TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, TURMEPA ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş. Yönetici Direktörü Mehmet Hakan Öktem, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli ve Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat katılımıyla Fethiye Beşkaza Meydanı’nda proje tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Kirliliğe 7/24 Çevrimiçi Takip

Smartium Blue, deniz, göl veya nehirlerde bulunduğu noktadaki kirlilik verilerini tespit ederek bu verileri konum, zaman gibi verilerle birlikte kullanıcılarına internet üzerinde sunabilen gerçek zamanlı kirlilik ölçüm ve gözlem sistemi olarak görev yapıyor. Proje kapsamında marinalar, koylar, balık çiftliği çevresi gibi deniz alanlarının asidifikasyon, bulanıklık, oksijen düzeyi, su sıcaklığı, tuzluluk, klorofil gibi sualtı parametreleri ile rüzgar yönü/hızı gibi meterolojik veriler ölçülerek kayıt altına alınabiliyor. Sistem, enerjisini de üzerindeki güneş panelleriyle sağlıyor. Böylece denizin nabzını ölçerken karbon emisyonu da oluşturmuyor. Sistem sayesinde elde edilen veriler Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi uzmanları ile değerlendirilip Fethiye Belediyesi’ne raporlanacak. Böylece Fethiye Körfezi’nde olası kirlilik durumunda alınması gereken önlemler için erken harekete geçilebilecek. Proje kapsamında uzun süreli olarak Fethiye Körfezi’nden toplanacak veriler ile farklı akademik çalışmaları da önünün açılabileceği değerlendiriliyor.

Marmara’da Müsilaj İçin Kullanıldı

Smartium Blue Akıllı Şamandıralı Ölçüm Sistemi müsilaj tehdidine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın talebi ile bu yıl içinde Marmara Denizi’ne bırakılarak 1 ay boyunca Marmara Denizi’nin oksijen oranını ölçmek için kullanıldı. Toplanan veriler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na anlık olarak iletildi.

“Fethiye’nin Cennet Mavilerini Koruyacağız”

Lansmanın açılışında konuşan DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, “KoçSavunma’ya böyle bir teknolojiyi ülkemize kazandırdıkları için, Fethiye Belediyesi’ne de projeyi burada hayata geçirmek adına destek verdikleri için teşekkür ediyorum. TURMEPA olarak bizim görevimiz denizlerimiz ve dünyamız için örnek projeler geliştirmek, bunun için verilen çabaları desteklemek ve ortak bir paydada buluşturmaktır. Ülkemizin en güzel kıyılarına ev sahipliği yapan Fethiye’de hayata geçirilen sistem sayesinde bölgesel olarak deniz kirliliğinin ve su kalitesinin tespiti sağlanırken, kirliliğe hızlı müdahale edilerek Fethiye’nin cennet maviliklerinin korunmasına da katkıda bulunulacak. Bugün artık yeni şeyler söylemek lazım. İşte bu proje tam da bu yeniliğin bir göstergesi olarak karşımızda… Denizdeki kirliliği önceden görüp, analiz edecek ve önlem almamızı, çözüm üretmemizi sağlayacak. Çünkü her zaman diyoruz ki, önemli olan kirletmemek, var olanı korumak, onun kıymetini bilmektir” ifadelerini kullandı.

“Deniz Suyu Kalitesi Ölçme Cihazımız Görevine Başlıyor”

TURMEPA ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan “Başkanımızın desteği ile Fethiye’mize kazandırılan deniz suyu kalitesi ölçme cihazımız bugün itibari ile görevine başlıyor. Ben bu sebeple Koç ailesine şükranlarımı sunuyorum. Burada çoklu bir çalışma grubumuz var. Muğla üniversitesi de bu paydaşlarımızdan birisi, onlara da üniversitemizin bölgemize kattığı değerlerden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun diyorum. Koç savunma daha önce TÜRMEPA’mıza binamız da yaptı. Bugünde bunları kattı. İnşallah Koç ailesi ile çalışmalarımıza devam ederiz diye düşünüyorum” dedi.

“Milli Ve Yerli Birçok Ürün Geliştirdik”

Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri Yönetici Direktörü Mehmet Hakan Öktem “Koç bilgi ve savunma olarak bizim için çok kıymetli, önemli ve tarihi bir gün. Kurulduğumuz günden bugüne kadar denizler de savunma sanayi için çalışan bir şirketiz. Çok ciddi projelere imza attık. Deniz savunmamız için milli ve yerli birçok ürün geliştirdik. Ama bu vesileyle ilk kez savunmanın dışında kamunun diğer alanlarına hizmet edebilecek, çevre duyarlılığı yüksek, sivil sektöre de hitap edecek bir sistem ortaya koymuş oluyoruz. Bu bizim için hayaldi bu kadar çok denizler de zaman geçiren ülkemizin savunması ve mavi vatan için emek veren bir savunma, mühendislik ve bir Koç topluluğu şirketi olarak çevreye duyarlı sivil topluma hizmet edebilecek bir proje yapmakta büyük bir hayalimizdi. Bu vesileyle bugün bu hayalimizi gerçekleştirmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

“Bilim Tercüme İle Yapılmaz Tetkikle Yapılır”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Tuncay Kuleli “Gazi Mustafa Kemal’in bir sözü ile başlamak istiyorum; “bilim tercüme ile yapılmaz tetkikle yapılır”. Dolayısıyla şuan da görmüş olduğunuz ürün arık bir tercüme değil bir tetkiktir. Birlik ve beraberliğimizin en güzel sembolüdür. Özel sektör, kamu, üniversite, yerel yönetim işte bizim özellikle şu yüzyılda ülke olarak ihtiyacımız olan budur. Her ne olursa olalım ama milli menfaatlerimizi gerektiren konular da işte bu tür örneklerle ortaya ürünler koymamız gerekiyor. Bu manada temsil etmiş olduğum Muğla Koçman Sıtkı üniversitesi adına bütün paydaşlarımıza bu işe vesile olan Valiliğimize, Kaymakamlığımıza, Belediye Başkanımıza, TÜRMEPA’ya, Deniz Ticaret Odasına sonsuz teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı arz ediyorum. Dünya da farklı örnekleri var, bu tür sistemler var teknik olarak biz bunları geçmiş yıllarda incelediğimiz zaman bir tanesini 300.000 bin Euro’ya ülkemize almak gibi bir durumumuz vardı. Ama şuan da bakıyoruz ki üniversitesiyle, özel sektörüyle, yerel yönetimiyle, kamu kuruluşlarıyla birlikte artık biz bunları kendimiz ihmal edebilir aşamaya gelmişiz. İHA’larımız, SİHA’larımız ve milli tanklarımız gibi artık bundan sonra denizlerimizi izleyecek olduğumuz sistemler de dışa bağımlılığımız neredeyse sıfıra inecek. Bu mana da hepimiz gurur duymalıyız ve bu da birlik ve beraberliğimiz için çok güzel bir sembol teşkil etmeli” şeklinde konuştu.

“Milli Bir Teknolojiyi Denize İndiriyoruz”

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Bugün çok özel ve anlamlı bir günde sizlerle beraberiz. Koç grubunun bizlere 2 yıldır ciddi anlamda destekleri var. Sadece bu alanda değil bölgemizde yaşadığımız büyük orman felaketinde de Koç grubu bizlerin yanında oldu. Araçlarını tahsis etti ve hala daha bizler onların gönderdiği araçlarla bölgemizdeki sosyal sorumluluk projelerinde görev almaktayız. Milli bir teknolojiyi bugün denize indireceğiz. Savunma sanayinde de çok başarılar elde ettik. Ülkemiz şuan çok iyi bir konumda… Ondan dolayı da milli olması bize çok anlam ve değer katmaktadır. 2019 yılında belediye başkanlığına başladığım 2 ay sonra körfezimizde sizlerde biliyorsunuz bir renk değişimi oldu, alg patlaması oldu. Biz o zaman Gazi Üniversitesindeki bilim insanlarıyla birlikte çalışmalar yapıyorduk. Oradan gelen 7 tane bilim insanının bize vermiş olduğu raporlar doğrultusunda çalışmalar yaptık. Muğla Büyükşehir Belediyesi, valiliğimiz ve kaymakamlığımız nezdinde bir takım girişimlerimiz oldu. Bunların sebeplerini öğrenmek için bu bölgede ciddi bir çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar bize rapor edildi. Akabinde de ne yapacağımız konusunda da bizlere gelen raporlar öncü olmuştu” dedi.

“Körfezimize Ciddi Anlamda Alüvyon Girişi Var”

Başkan Alim Karaca, “Şuan itibaren körfezimiz birçok kanaldan alüvyonlarla dolmuş durumda… Şuan itibariyle deniz suyu kalitesinde bir problem gözükmüyor ama körfezimiz alüvyonlarla dolmuş durumda. Bu bölgedeki birçok teknemiz ve ticari yatlarımız manevra kabiliyetlerini kaybetmiş durumda. Bunların sebepleri belli… T2 kanalı ve mut deresinden ciddi anlamda alüvyon girişi var. Bunları Devlet Su İşleri tarafından teessürat yapılarak önlenmesi gerekiyor. Yine tarım bakanlığımız ve belediyemiz işbirliğinde tarım atıklarının denize ulaşmaması için onlarla birlikte bir protokol imzaladık ve hayata geçirdik. Çeşitli noktalarda bakanlığımızın il bölgesinde 450 noktada onları toparlayabilecek alanlar yarattık. Onlarında lojistiğini de Fethiye Belediyesi üstlenerekten denizden bertarafını sağlayacak. Aynı zamanda Fethiye Belediye’si 24 noktada alım merkezi oluşturaraktan binlerce teknenin bu bölgedeki seyahate çıkan teknelerin atık sularını ve bu bölgedeki bütün atıklarını alaraktan bertarafını sağlıyor. Bunlar bizler için yeterli değil” diye konuştu.

“Standart Belediyeciliğin Dışında Hizmet Vereceğiz”

Belediye Başkanı Alim Karaca, “Fethiye Belediyesi olarak standart bir belediyeciliğin dışında çok farklı noktalarda bölgemize hizmet etmek istiyoruz. Yine biraz önce ifade ettiğim gibi ormanlık alanlarda ciddi anlamda bu bölgemizde de çok olmasa da topraklarımız tahrip oldu. Onların iyileştirilmesi ve onarılması içinde Fethiye Belediyesi olarak önümüzdeki günlerde çalışmalara başladık. Kompas tesisleri kuracağız ve bu kompas tesislerinde üretmiş olduğumuz gübrelerle birlikte yanan ormanlarda ki bütün toprakların iyileştirilmesini sağlayacağız. Yine bölgemizde büyük bir geri dönüşüm merkezi ve katı atık merkezi yapmak istiyoruz. 2016 yılındaki başvurumuz 2021 yılına geldik hala neticelenmedi. Fethiye Belediyesi olarak Milli Emlak’tan ve çevre ve şehircilik bakanlığından bir tahsis talebimiz var. Bölgede de Türkiye’ye örnek olabilecek bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“En İyi Proje Ödülü Aldık”

Sıfır atık projesinde en iyi proje ödülünü aldıklarını belirten Başkan Alim Karaca, “Bölgemizde çevre adına güzel projelerimiz hayata geçsin ve gelecek adına güzel hizmetler yapmış olalım diyorum. Yine çevre kontrol müdürlüğümüz, temizlik işleri müdürlüğümüz ile birlikte yapmış olduğumuz birçok projede ödüllere layık görüldük. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşinin başlatmış olduğu 0 atık projesinde de karbon salınımını önleyen, enerjisini güneşten alan çok güzel bir proje hayata geçirdik. Projenin maddi bedeli bizim için önemli değil maneviyat tarafı bizim için önemli 500 bin TL ödüle layık görüldük ve o projelerin içerisinde en iyi proje ödülünü bizlere layık görüldü” şeklinde konuştu.

“Denizlerimiz Ortak Mirasımızdır”

Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat “Fethiye’mizin doğa harikası, koyları, körfezi, kıyıları, denizleri sadece Fethiyeli hemşerilerimizin, Muğlalı kardeşlerimizin değil tüm Türkiye’nin hatta tüm dünyanın ortak mirası, ortak değeri idareciler olarak bize düşen sivil toplum örgütü başkanları olarak bu değerleri korumak ve sonraki nesillere aktarmaktır. Bugün yapılan organizasyon bu ulvi amaç için, özelliklede bu yapılan projenin milli imkanlarla olması bir kaymakam olarak beni ziyadesiyle mutlu etti. Tıpkı milli imkanlarla yapılan savunma sanayisinde İHA’larımız, SİHA’larımız gibi yapımı devam eden milli arabamız gibi, milli uçağımız gibi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Belediye başkanımıza, deniz ticaret odamıza, üniversitemize, Koç savunmanın kıymetli temsilcilerine, TÜRMEPA’ya bu güzel projede emeği geçen herkese şahsım ve ilçem adına teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir