Üretici de, Esnafta Dertli

Üretici de, Esnafta Dertli

Türkiye’de hem petroldeki fiyat artışı, hem de Türk Lirası’nın (TL) dolar karşısında hızla değer kaybetmesi yüzünden yüksek akaryakıt fiyatları ile karşı karşıya kalan şoför esnafı ve üreticiler zor durumda. Her iki sektörün Fethiye’deki temsilcisi Fethiye Şoförler Odası Başkanı Şaban Taşar ve Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, son zamlarla ile her iki sektöründe zor duruma düştüklerini belirterek, “Hükümet yetkililerinden bir an önce acil eylem planı yapılması gerekli” dediler.

Türk Lirasının dolar karşısında hızla değer kaybetmesi yüzünden yüksek akaryakıt fiyatları ile karşı karşıya kalan şoför esnafı ve çiftçiler bir darbe daha gördü. Her iki sektörün temsilcileri Fethiye Şoförler Odası Başkanı Şaban Taşar ve Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunarak serzenişlerde bulundu.

Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar, art arda gelen akaryakıt zamlarının, hayatın her alanını etkilediğini vurgulayarak, bu konuda bir çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

Taşar, akaryakıta yapılan zamların ardından şoför esnafının kapısını karanlık günlerin çalmaya başladığını belirtti.

Artık korkulu rüya görmek istemediklerinin altını çizen Başkan Şaban Taşar, “Sektörümüzün girdi maliyeti akaryakıt. Bizim çarkımız benzin, LPG, dizelle dönüyor. Sorun sadece aracımıza koyduğumuz akaryakıt değil. Bunların haricinde aracın diğer masrafları da oluyor. Her gün akaryakıta zam gelince lastikler olmak üzere araçların diğer parçalarına da zam geliyor. Bizim belli oranda aldığımız fiyat tarifeleri var ve bu fiyatlara göre hareket ediyoruz. Zamlar geldiği gibi tekrardan fiyat alma imkanımız yok. Fiyat alsak da bu zamlardan dolayı bir işe yaramayacak. Halkımızda bu çilenin içinde maalesef. Günümüzde artık petrol demek her şey demek. Petrol günümüzde artık evimizin mutfağı, aldığımız gıdalar, marketler ve Pazar tezgâhları olmak üzere birçok alanla bağlantılı. Dolayısıyla akaryakıta gelen zam hayatımızın her alanını etkiliyor” dedi.

“Maliyetler Yüzde 35 Arttı”

Akaryakıta yapılan zamların ardından giderlerin de yüzde 35 oranında arttığını dile getiren Taşar, şunları söyledi; “Üst üste gelen zamlardan dolayı taşıma ihalelerindeki aldığımız rakamlar bir nevi çöpe gitmiş oldu. Özellikle bu son bir aylık süreçte gelen zamlardan dolayı bizim giderlerimizin ortalama yüzde 35 artmasına neden oldu. Bu rakamlar bizi ekonomik anlamda zor durumda bırakıyor. Çünkü biz kazancı belli olan topluluklarız. Bağ-Kur, sigorta, vergi gibi diğer giderlerimiz de oluyor. Devletimiz vergi konusunda bizim yanımızda olsa da akaryakıt konusunda da bir çözüm bunması lazım. Acilen taşımacılık sektörüne yakıt konusunda bir çare bulunması gerekiyor. Durum yakında araçlarımızı çalıştıramayacak hale gelecek gibi gösteriyor.”

FZOB BAŞKANI KARAYİĞİT “ÜRETİME DARBE ÜSTÜNE DARBE VURULUYOR”

Art arda gelen akaryakıt zamlarına ilişkin gazetemiz muhabirine  açıklama yapan bir diğer oda başkanı Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karaiğit, “Üreticiye ve üretime darbe üzerine darbe vuruluyor” dedi.

Ülke yöneticilerinden hiç kimsenin üreticiyi ve üretimi düşünmediğini ifade eden başkan Karayiğit, “Çiftçiler  bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmayla birlikte artan maliyetlerin altında eziliyorlar. Her geçen gün daha fazla çiftçi  tarımsal üretimden vazgeçiyor. Bir çuval gübrenin fiyatı 400 TL’lere dayanmış durumda. Mazotun ve akaryakıtın litre fiyatı hafta da bir artıyor.  Girdiler her geçen gün daha da büyüyor. Fakat mahsulün hasadına geldiği zaman komisyon en taban fiyattan alıyor. Allah rızası için bir kişi artık şu üreticinin halini, kepazeliğini görsün. Zam üstüne zam ile bu işler olmaz. Üreticiye her geçen gün darbe üzerine darbe vuruluyor” şeklinde konuştu. Haber-Hakan AYKIRI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir