Koca, Engel Tanımıyor

Koca, Engel Tanımıyor

Fethiye’de doğuştan engelli olan Kader Koca, dışarıdan lise diploması da alıp, Devlet memurluğu sınavını kazanmak için harekete geçti. İki elini kullanamayan ve bir ayağı protezli 36 yaşındaki Kader Koca, ailesinin de desteği ile hemen hemen her şeyi yapabiliyor. Motosikletten bisiklete, bu araçları kullanabilen, değişik sporları yapabilen Koca engel tanımıyor. Kader Koca, “Ailelerin engelli bireylere, yapamazsın, edemezsin dememelerini istiyorum. Tek hayalim kimse engellilerin üstünden bir yerlere varmasın. Engelli bireylerinin haklarını savunmak istiyorum” dedi.

Doğuştan 2 eli olmayan, bir ayağı da bulunmayan Fethiyeli Kader Koca, börek pişirip, tüm işlerini kendi başına yaparken; spordan dansa pek çok aktivitenin içinde yer alıyor. Son günlerde dans dersleri alan Kader Koca, etkinliklerde yaptığı dans gösterisi ile tüm engellilere örnek oluyor. İlk ve ortaokulu tamamladıktan sonra dışarıdan lise diplomasının da sahibi olan Kader Koca, Devlet memurluğu sınavlarına hazırlanıyor. Yıllardır Fethiye Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı, ahşap boyama, nakış, kumaş boyama, yemek yapımı kurslarını başarıyla tamamlayan Kader Koca, voleybol oynuyor, bisiklet ve motosiklet kullanarak, hemen hemen her işini kendisi yaparak hayata bağlı kalıyor.

Ailesinin aldırdığı eğitimlerle özgüveninin mükemmel olduğunu ifade eden Kader Koca; “Her şeyi yapabiliyorum. Yapamadığım hiçbir şey yok. Dans, motor, bisiklet, bütün spor dallarına giriyorum. Okula gittim, ilk ve ortaokulu okudum, dışarıdan liseyi bitirdim. Engelli Devlet memurluğu sınavına çalışıyorum. İnşallah devlet memuru olmak istiyorum. Bu arada, dans eğitimleri de alıyorum. Dans gruplarına katıldım. Halk Eğitimin kurslarının büyük faydasını gördüm. Ahşap boyamadan dikiş-nakışa, kumaş boyamadan börek açma ve yemek yapmaya kadar kurslarda ker şeyi öğrendim. Börek açarak kendi paramı da kazanıyorum. Ailelerden engelli bireylere kendilerine güvenmelerini öneriyorum. Aileler, yapamazsın, edemezsin dememeli. Aksine yaparsın, edersin diyerek teşvikte bulunmalı, devamlı yanlarında olmalı. Engelli arkadaşlar evlerinde oturmamalı, dışarıya çıkıp, sosyal hayatı yaşamalı. Ben ellerim olmadan kalemle yazabiliyorsam, iğneye iplik geçirip, dikiş dikebiliyorsam, tek bacakla dans edebiliyorsam, onlarda yapabilir. En önemli olay, kendine güvenmektir” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir