Muhtar Ekinci’nin Serası Alternatif Tarımın Seydikemer’dekiBir Örneği

Muhtar Ekinci’nin Serası Alternatif Tarımın Seydikemer’dekiBir Örneği

Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş,Seydikemer İlçesinde alternatif tarım öncülüğü yapan Ören Mahalle Muhtarı Şahin Ekinci’nin ejder meyvesi serasına giderek incelemelerde bulundu. Seydikemer İlçesindeki üreticilere ejder meyvesini tavsiye eden muhtar Ekinci, “Alternatif tarım üreticiliği çok önemli. Her yıl domates ve salatalık üretiyorduk. Her defasında da zarar ediyorduk. Dolayısı ile farklı ürün arayışına girdik ve ürünümüzde çok güzel oldu” dedi.

Seydikemer İlçesinde alternatif tarım ürünleri yetiştirmek üzere 2 yıl önce 3 buçuk dönümlük serasına ejder meyvesi diken Ören Mahallesi Muhtarı Şahin Ekinci’nin serasında inceleme yapmak üzere Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ziyarette bulundu.

İncelemelerde ejder meyvelerinin verimliliği ve ağaç sıhhatliyi kontrol edilirken başkan Gümüş, “Tüm üreticilere alternatif  tarım ürünü yetiştirmeyi tavsiye ediyorum” dedi.

Ejder Meyvesi üretimine nasıl başladığı hakkında bilgiler aktaran Ören Mahalle Muhtarı Şahin Ekinci açıklamasında,“Seydikemer ilçemizin kurucu kaymakamı Sayın Muammer Köken’in tavsiyeleri üzerine 3,5 dönümlük seramıza ejder meyvesi yapmaya karar verdik. İlçemizin tarımla ve turizm ile tanındığını hepimiz biliyoruz. Her zaman domates ve  salatalık değil farklı bir ürün yapalım deneyelim dedik. İlk olarak 3,5 dönümlük Bu seramıza ejder meyvelerimizi diktik. Ejder meyvesini dikeli yaklaşık 2 yıl oldu. İnşallah 3-4 ay sonra meyve almayı bekliyoruz. İlçemizde iyi tarıma örnek olalım diye düşündük. İnşallah ilçemizdeki diğer çiftçilerimiz de bu ürünü ekerek çoğaltacaklar ve Avrupa ülkelerine Bu ürünü ihraç edeceğiz. Bu ürünün herhangi bir gübre masrafı yok. Fidanını ilerleyen günlerde kendimiz üreteceğiz. İsteyen vatandaşlarımıza fidanını buradan verebileceğiz. İnşallah Seydikemer ilçemize de yeni bir ürün kazandırmış olacağız. Ejder meyvesinin aralarına deneme amaçlı karpuz dikmiştik. Çok güzel karpuz ürettik. Yaklaşık 40 ton kadar karpuzumuzu mahallemizde vatandaşlarımızla birlikte tükettik. Sulaması ve arada ot temizliği yapıyoruz. Mahallemizde boş kalan vatandaşlarımıza da iş imkanı sağlamış oluyoruz. Meyvenin hasat zamanında da yine mahallemizdeki vatandaşlarımızla birlikte burada çalışacağız” dedi.

Ejder Meyvesi üretiminde Seydikemer’in bereketli topraklarının oldukça verimli olduğunu belirten Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise, “Seydikemer Ziraat Odası olarak hem çiftçilerimizin sorunları ile ilgilenmek hem de yeni üretim çeşitliliğini diğer çiftçilerimize de duyurmak amacıyla bu gibi seralardan çekim yapıyoruz.  Örnek çiftçilerimizi diğer çiftçilerimize tanıtmaya çalışıyoruz. Ejder meyvesi konusunda muhtarımız geçen yıl Bir ekim yaptı. Bunu gelip ziyaret edelim diye biraz da büyüsün diye bekledik. Muhtarımıza öncelikle örnek olduğu için çok çok teşekkür ederim. Ejder meyvesi genelde dekara 1200 ya da 1500 adet fidan dikiliyor. Bizim yöremizde Bu fidanlarımız da 2 yıldan itibaren meyve vermeye başlıyor.  Yani üründen geri dönüşüm hemen ikinci yıldan itibaren başlıyor, 4 yıldan itibaren de artık sabit üretimine devam ediyor. Ortalama ömrü 30 yıl. Bu 30 yıllık süreyi biz ikinci ve 3 yıldan itibaren alırsak masraflarımızı 2. yıldan itibaren geri almaya başlıyoruz.  Çünkü bir meyveden 3 ve 4 yılda 20 adet fidan da 20 adet meyve alınabiliyor. Ortalama 300 gram büyüklüğündeki bir ve meyvenin şu andaki piyasadaki satış fiyatı ülkemiz içerisinde 10 ila 15 lira arasında değişiyor.  Adet başına olan miktarı. Bu da geri dönüşümde hem çiftçimizin eline sıcak paranın girmesini sağlıyor hem de domatese göre baktığınızda yani yöremizde örtü altı tarımında domates yapılıyor salatalık yapılıyor patlıcan yapılıyor bunlara göre değerlendirdiğimiz zaman giderler domatese göre dörtte bir az” ifadelerinde bulundu.

Alternatif tarımın gelirinin yüksek, giderinin ise az olduğunu belirten başkan Gümüş, “Gübre maliyetleri ve diğer maliyette 1/4 oranında yani 3/4 az olarak görünüyor ama gelire baktığımız zaman da domates ten daha fazla gelir. Çiftçimizin eline 4 yıldan itibaren gerçekten sabit bir gelir ulaşmaya başlıyor.  Ejder meyvesi ilçemizde yaygınlaşıyor, muz seracılığı yaygınlaşıyor, diğer çilek seracılığı yaygınlaşıyor, domates ihracatımız olmazsa şu andaki durum bunu gösteriyor. Bir hafta on gün önce 4 liradan domatesi satarken ki maliyeti 4 lira.  Domates şu anda gübreye gelen ilaca gelen zamlardan sonra şu anda 2 lira 3 lira arasında gidiyor. Yani çiftçimiz zararına satış yapıyor. Bu konuda biz çiftçilerimizi artık alternatif tarıma yönlendirmeye çalışıyoruz. Ziraat Odası olarak inşallah onlar da tavsiyelerimize uyar yeni üretimlere doğru yelken açarlar. Muhtarımızın az önce anlattığı gibi ürün verim dönemime ulaşıncaya kadar ara üretim yapılabiliyor. karpuz ekilebiliyor iyi gelir elde ediliyor. Fidan’ın yetişmesine herhangi bir zararı olmuyor bu nedenle çok iyi bir girişim diye görüyoruz. Bizde destekliyoruz muhtarımıza da ayrıca teşekkür ediyoruz böyle bir girişime önderlik yaptığı için. Çiftçimize yeni  imkanları sağlamak onların da gelirlerini arttırmak için diğer üreticilerimize bu türlü yatırımları teşvik ediyoruz. Yani normal domates serasında bu değişikliği yapabilirler. Biz onları artık domates yaparken 10 dekarlık serada domates yapılıyorsa 3 dönüm kenarını da ejder meyvesine ayırmalarını ya da muz serası yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çilek serası yapmalarını tavsiye ediyoruz. Yeni gelişmeler olmazsa maalesef şu andaki gübre fiyatlarımız devletimiz ne kadar tedbir alırsa da alsın hibe desteği vermedikten sonra gübre fiyatlarına ve ilaç fiyatlarına herhangi bir müdahalemizin olabileceğini zannetmiyorum. Ancak  Hibe desteği verilirse, % 50  karşılamıyor denirse gübre fiyatlarını indirebileceğiz.  Çiftçilerimizin tahlil yaparak gübreyi yeteri kadar kullanması gerekir. Yaprak gübresi, toprak altı gübrelerini tahlil sonrası yeteri kadar kullanmaları faydalı olacaktır. Bunun dışında şu anda % 85 ile 87’si yurtdışından gelen gübrenin fiyatına müdahale şansımız olduğunu zannetmiyorum. Bu nedenle de biz elimizden gelen işlemler tahlil yapıp uygun gübreyi kullanmak ama diğerinde devletimizden destek bekliyoruz.Gerçekten üretim maliyetleri çok arttı buna devletimizin mutlaka destek vermesi gerektiği kanaatindeyiz. Bütün çiftçilerimiz de bunu talep ediyor tekrar sizlere çok teşekkür ediyoruz” dedi.Haber-Hakan AYKIRI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir