Tarla İle Market Arasındaki Fiyat Farkı Üreticiyi Çileden Çıkardı

Tarla İle Market Arasındaki Fiyat Farkı Üreticiyi Çileden Çıkardı

Karaçulha Toptancı Halinde domatesin  kilogram fiyatının 2.00 TL ve 3.00 TL arasında satılması, büyükşehirlerdeki market reyonlarında satılan domatesin kilogram fiyatının 10.00 ile 13.00 TL arasında satılması nedeniyle Fethiye’li üreticiler isyandayüksek masraflarla ürettikleri domateslerin hal çıkışı ile büyükşehirlerdeki market fiyat farkının ortadan kaldırılmasını isteyen üreticiler, “Hiç kimse üreticinin halini sormuyor. Gübre, mazot ve ilaç ücretleri  tavan yapmış durumda. Bir Allah’ın kulu da Türkiye Büyük Millet Meclisinde çıkıp, üreticinin hakkını savunmuyor” ifadelerinde bulundular.

Fethiye’li domates üreticileri, KaraçulhaToptancı  Halinde kilogram fiyatı  2.00 ile 3.00  TL olan domates fiyatlarının büyük şehir market raflarında veya pazarlarında 12 Lira olmasının nedenini sordu. Karaçulha Mahallesinde 30 yıldır domates üreticiliği yapan Halil Alagöz, serada dalından topladığı domatesleri kasaya yerleştirirken aradaki fiyat farkını kendilerinin bile anlamadığını söyledi. Alagöz, “Bu domatesleri böyle topluyoruz. Burada iki ile üç lira arasında zor şartlar altında satıyoruz. İstanbul’da  tezgahlarda ve reyonlarda  tüketici 10 ile 13 TL’den alıyor. Bu aradaki farkı kim yiyor” dedi.

4 dönüm örtü altı domates ürettiğini belirten Alagöz, “Evdeki çocuklarımızdan daha fazla ilgi gösteriyoruz biz bu domateslere. Kış aylarında soğuk günlerde gece gündüz soğuktan korumak için mücadele ediyoruz. Tamamen geçim kaynağımız bu. Herkes havadan gelmiş de tezgaha konmuş gibi düşünüyor. Hiç kimse zorluklarını sormuyor.  Ürünü yetiştirdikten sonra da ayrı bir dert satması. Örneğin şuanda Karaçulha Toptancı Halinde domatesin kilogram fiyatı 2.00 ile 3.00 TL arası. Ama televizyonlarda görüyoruz, veya büyükşehirlerde yaşayan tanıdıklarımızdan duyuyoruz. Market ve pazarlardan domatesin bir kilosunu 10.00 ile 13.00 TL arasında alıyorlar. Allahtan bu reva mı? Biz burada eziyetini çekelim. Birileri bizim sırtımızdan arada kaymağını yesin. Ne güzel dünya”  ifadelerinde bulundu.

“Üreticinin Halinden Hiç Kimse Anlamıyor”

Fethiye’nin Karaçulha Mahallesinde berberlik yapan Halil Hancı ise, “Babamdan kalan yerde bir dönüm seram var. Onda da domates üreticiliği yapıyorum. Asıl mesleğim berberlik. Fakat bir dükkanla geçinmem zor olduğundan, aile ekonomime katkı olsun diye seramda domates üreticiliği yapıyorum. Fakat tam tersi oldu. Ben seradan elde edeceğim gelirler iş yerime takviye de bulunurum diye düşünürken tam tersi oldu. Dükkanda kazandığımı domatese harcamaya başladım. Gübre, mazot ve ilaç fiyatlarının yanına varamıyoruz. Herkes dolar kuru yükseldi diye, herşeye zam uyguladı. Fakat bir bizim ürünlerimize zam gelmiyor. 5 yıl önce 3 TL’ye domates satıyorduk. Günümüzde yine aynı rakama satış yapıyoruz. Allah’ım sonumuzu hayır eylesin. Ama işimiz çok zor” dedi.

“Bir An Önce Yeni Hal Yasasının Geçmesini Bekliyoruz”

Fethiye’den çıkan domatesin kilogram fiyatı ve büyükşehirlerde satılan domatesin kilogram fiyatı arasında iki kat rakam olduğunu belirten Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit  ise konuya ilişkin acıkmasında , “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ülkemiz gerçekten zor durumlar içerisinde. Dolardaki ve altındaki yükselişin önünde geçilemiyor. Üreticimizin de ürünlerini yetiştirebilmeleri için aldıkları her ürün dolar üzerinden alınıyor. Bu nedenle üreticimizin beli daha da bükülüyor. Şuanda Karaçulha Toptancı Halinde domates iç piyasaya 2 TL ile 3 TL arasında satılıyor. İhracat ise 3 TL ile 4 TL arasında satılıyor. Bölgedeki tüccarların Karaçulha Toptancı Halinden aldıkları ürünü İstanbul gibi büyükşehirlerdeki hallere götürdükleri ürün en fazla 2 buçuk ile 3 TL arasında masrafı oluyor. Yani 3 TL’ye aldıkları ürünü 6TL’ye İstanbul’a hale katıyorlar. Ama gelin görün ki market ve pazarlarda iki katı maliyetine satılıyor. Duyduğumuz kadarı ile hükümet yeni hal yasasında bu aradaki farkın önüne geçilebilmesi için bir madde hazırlıyor. Geç kalınmış bir çalışma ama inşallah bir an önce uygulamaya geçer. Üreticimizde burada mağdur olmaktan kurtulur” ifadelerinde bulunur. Haber-Hakan AYKIRI

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir