Başkan Başoğlu, Güven Tazeleyecek

Fethiye Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi bugün olağan genel kurula gidiyor. Aymes Otel’de saat 11.00’da başlayacak seçimli olağan genel kurulda 33 yıldan bu yana başkanlık yapan İsmail Başoğlu, yeniden aday olurken, tek listeyle gidilecek seçimde İsmail Başoğlu güven tazeleyecek. 2 bin 878 ortağını ve Fethiye halkını kongreye davet eden Fethiye Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “Türkiye’de en fazla kredi kullandıran kooperatiflerden biriyiz. Daha önce bizim Türkiye genelindeki tüm kooperatifler için 100 milyar lira ayrılan kredinin 50 milyar lira daha artırımını talep ettik ve bunu da aldık. Sonra da bunlar yavaş yavaş kooperatiflerimize yansımaya başladı. Bunun sonucunda da ilk defa ocak ayında 35 milyon gibi bir finansman geldi. Yetti mi? Yetmedi. Fethiye esnaflarının 140 milyon TL krediye ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.
Fethiye Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi kongreye gidiyor. Fethiye’de yıllardır başarılı şekilde kooperatif başkanlığını sürdüren İsmail Başoğlu, bu seçimli kongrede yeniden başkan adayı olacak. Kongrede bugüne kadar yaptıkları başarılı çalışmaları 2 bin 878 ortağına anlatacak olan Başkan İsmail Başoğlu, özellikle ortakların ihtiyacı olan kredi temininde nasıl bir yol izlediklerini bu kongrede bir kez daha dile getirecek. Kongre öncesi Fethiye Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, kongre hazırlıkları ve diğer yaptıkları hizmetler ile yeni dönemde planladığı çalışmaları anlattı.

“Yaptıklarımızın Hesabını Vereceğiz”

Fethiye Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “Kongremizi 4 Şubat Cumartesi günü yine kendimize ait olan tesisimiz Aymes Otel’de yapacağız. 2 bin 878 ortağımıza postaneden, davetiye veya gündem gönderdik. Aynı gün tarihlerinde belirttik. Bütün ortaklarımızın gelmesini bekliyoruz. Hesaplarımızı verebilmemiz için ortaklarımızın gelmesini, neler yaptığımızı, neler yapamadığımızı, neler yapmamız gerektiğini konuşacağız. Geçmişte yaptıklarımızın hesabını vereceğiz. Geçen sene yeniden seçilmiştik. Bu sene genel merkezimiz tekrar seçimi yenilememizi istedi. O nedenle yeniden yönetim ve denetim kurulunun seçimi yapacağız. Kongre saat 11.00’da başlayacak. Genel kurulumuzdan sonra da topluca yemek yiyip ayrılacağız” dedi.

“Krediye Aşırı Talep Var”

Başkan İsmail Başoğlu, krediye ulaşmadaki zorluklara dikkat çekerek, “Son yıllardaki ekonomik sıkıntılar, paraya ulaşmadaki zorluklar, faizlerin artması, insanların daha çok yatırım yaparken daha çok paraya ihtiyaç duyduğu bir dönemdeyiz. Ayrıca iki yıl süren bir pandemiden çıktık. Pandemiden çıktıktan sonraki durağanlaşan esnafımızın tekrar atılım yapması gerekiyordu ve bunun için de paraya ulaşmaları gerekiyordu. Çok kredi talepleri olmaya başladı. Doğal olarak kooperatifimizden de aşırı bir kredi talebi oldu. Yine bu son yıllarda alınan ekonomik kararlardan sonra Türkiye genelindeki bir ekonomik krizin yaratılması gibi bir sonuçta özel ve diğer bankaların krediye ulaşımını zorlaştırdı. Buraya ulaşamayan esnaflarımız da bize yöneldi. Yine ikinci bir neden? Piyasada en ucuz krediyi veren tek kuruluş haline geldik. Dolayısıyla insanlar pahalı kredi almak yerine ucuz krediye yöneldiler. Sonuçta aşırı bir talep var. Bunu merkez birliğimiz nezdinde bildirdik. Merkez birliğimiz bununla ilgili girişimler yaptı. Hatta 10 Ocak’ta Ankara’da yüz yüze esnaf buluşması adı altında tüm kooperatif ve yöneticilerinin olduğu büyük bir toplantı yaptık. Cumhurbaşkanımıza direkt plansman sıkıntılarımızı söyledik. Daha önce bizim Türkiye genelindeki tüm kooperatifler için 100 milyar lira ayrılan kredinin 50 milyar lira daha artırımını talep ettik ve bunu da aldık. Sonra da bunlar yavaş yavaş kooperatiflerimize yansımaya başladı. Bunun sonucunda da ilk defa ocak ayında 35 milyon gibi bir finansman geldi. Yetti mi? Yetmedi. Toplam şu andaki talebimiz yüz doksan milyon. Yani biz bunun elli milyonunu karşılayabiliriz ama hala 140 milyon paraya acil ihtiyacımız var. Eğer 140 milyon olursa hiçbir dosyamız kalmadan kredi sorununu çözeceğiz. Ama bu gelmeyecek biliyorum. Böyle ya da ara ara gelecek. Bu nedenle sıraya koyduk arkadaşlarımızı. Oysa krediye ulaşmak çok kolay olmalı. Ben krediyi almalıyım ki işimi bir an önce görüp yatırımımı bir an önce yapmalıyım. Borcunu bir an önce ödemeliyim. Alacağım malzemeyi bir an önce almalıyım. Bir an önce üretime başlamalıyım. Sırayla kredi verilmez ama bu çağrıya çaresizliğe düştük. Yapacak bir şey yok. Bütün bunları konuşalım diye zaten genel kurulumuzu da yeniden yapıyoruz. Hatta orada ana sözleşmemizin 30 tane maddesi değişiyor. Bunu görüşeceğiz, onu kabul edeceğiz.” diye konuştu.

“Elektronik Ortamda Dosya Hazırlamaya Geçiyoruz”

Başkan Başoğlu, kooperatifin yenilikler içerisine gireceğini de belirterek, “Kooperatiflerimizde neler bekliyoruz? Bundan sonra nasıl çalışmalar yapmalıdır? Kooperatifçiliğin dışında bizden talepleri nelerdir? Bunları ortaya yatıracağız. Seydikemer ilçemizde ayrı bir kooperatif kurulması için arkadaşlar girişimde bulundular. Biz size yardımcı olacağız. Bu siz bu girişimde bulunun dedik. Bu arkadaşlar bir girişimde bulunurken kooperatif kurma sayısı 500’dem 750’ye, 750’den şimdi 1250’ye çıkarıldı. 1250’den de şimdi 2 bine çıkarıldığını duyduk. Dolayısıyla arkadaşlarımız orada bir kooperatif kurma girişimleri sanırım ertelendi. Şimdi oraya da çok büyük özen göstermemiz lazım. Şubemizi daha etkin hale getireceğiz. Şubemizden bütün kredi işlemlerini şu anda yapıyoruz. Bundan sonra daha hızlı bir şekilde yapacağız. Elektronik ortamda dosya hazırlamaya geçiyoruz. Elektronik hazırlayacağımız için gidip bankaya uzun uzun evraklar vermeyeceğiz. Bunu mesaj yöntemiyle göndereceğiz. Bundan sonraki tebligatlarımızı postaneden yapmayacağız. Çünkü postaneden gönderilen adi mektup tebligatlarımın arkadaşlarımın almadığını biraz önce öğrendim. Çok üzüldüm. Hatta postane müdürümüzü de bunu sordum, cevap bekliyorum. Bundan sonra yine her bütün ortaklarımızın cep telefonlarına SMS yöntemiyle mesaj yöntemiyle tebligatlarını göndereceğiz. Hatta tebligatları buna ulaşamazsak tekrar bir daha bir daha göndereceğiz. Bundan sonraki genel kurullarımızın duyuruları bu yöntemle olacak ve bu yöntemle de daha çabuk haberleşeceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Yapamaz Dediler, Ama Biz Yaptık”

42 kooperatifte ilk iki kooperatiften biriyiz. İlk kooperatifimiz 310 milyon kullandırıyor. Biz 300 milyon kullandırıyoruz. Yani Fethiye çok büyüyen bir kooperatif oldu. Daha da büyüyecek. Sonra bizim kooperatifimizden yeni bir özelliği daha var. Türkiye’de hiç olmayan, olmaya da cesaret edemeyen, bu konuda da girişimde bulunamayan kooperatifler var. Mesela biz sosyal yönümüzü de geliştiren bir kooperatifiz. Bunun en güzel örneği Esnaf Hastanesi’dir. Esnaf hastanesinin açılması konusunda kooperatiflerimiz yapamaz dediler, ama biz yaptık.

Yaptığımız halde de hiçbir şey olmadı. Çok da güzel oldu. Türkiye’de yine örneği tek olan bütün esnaf kuruluşlarının bir araya gelerek işler başarması ancak Fethiye’de mümkündür. İşte ben son bir ayımı Aydın bölgesinde genel kurullarda geçirdim. Genel kurullardaki seçimlerde oda başkanları birbirlerinin karşısına çıkıyor. Hep böyle odalar ve kooperatif arasında bir kavgadır, bir yarıştır, bir rekabet alıp gidiyor. Bir araya gelemiyorlar. Fethiye’de kooperatifçiliği bilen kooperatifçilik yapıyor. Odayı bilen oda başkanlığı yapıyor. Fethiye’de biz bir yere yumruk vurulacaksa üçümüz, dördümüzde bir araya geliyoruz. Yumruğu vurabiliyoruz. O işin üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Yine mesela Fethiye Esnaf Kooperatifi ortaklarının başarılı çocuklarından, 140 çocuğumuza burs veriyor. Bu daha da artacak. Ya bunu da veremezsiniz dediler. Ama var. Ana sözleşmemizde buna imkân veriyor. Yapıyoruz. Yani hem büyüyoruz hem ortağımıza faydalı oluyoruz. Parasal yönden hem de sosyal yönden de eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Yine kültürel hizmetlere spora, yardım kuruluşlarına, felaketlerde zarar gören esnafımıza yardımlarımıza devam ediyoruz ve bu şekilde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

“Faydalı Olamadığımız Günde Bırakmasını Bileceğiz”

Fethiye Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “Bugüne kadar kooperatifimiz ortaklarına faydalı işler yapmaya çalıştık. Faydalı olamadığımız günde bırakmasını bileceğiz, bırakacağız. Yeni arkadaşlarımıza, genç arkadaşlarımıza devredeceğiz. Şimdilik düşüncemiz bu. Bir tek çok yapmak isteyip de yapamadığım bir iş var. Onu da biliyorsunuz, kamuoyunda çok güzel yer bulmuştu. Yaşlı bakım merkezini yapamadık. Pandemi süresinde bizim hastanemiz pandemi hastanesi oldu. Pandemi hastanesi olunca sadece pandemiyle rahatsız olan hastalarımıza bakabildik. Ameliyatlarımızı yapamadık. Ağır hastalarımıza bakamadık. Yataklarımızın çoğunu pandemiye ayırdık. Yoğun bakım tamamen pandemide yatan hastalarımızla dolduğu için. Bunlardan da belirli bir gelir elde edemeyince hastanemiz zarar etmeye başladı. Daha önce de aldığımız, birikimleri aldığımız bir arsamız vardı. Buraya da yaşlı bakım yapacaktık. Bunu satmak zorunda kaldık. Ve sattık. Borcumuzu ödedik. Faizlerden kurtulduk. Çok şükür şimdi hastanemiz de pandemiden kurtuldu. Kendi yağında kendini kavuruyor. Güzel hizmetlerini de veriyor. Teknolojisine uyuyor. Doktor eksikliğimiz hiç yok. Onları da tamamladık. Ama içimdeki bir ukde mutlaka bu yaşlı bakımı yapamazsak, bitiremezsek bile temelini atmayı düşünüyorum ve ondan sonra da bu dünyadan, diyardan, bu camiadan göçmeyi düşünüyorum. İnşallah onu da başaracağıma inanıyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir