Eğitim-İş Fethiye “Sağlıklı Eğitim İstiyoruz! “

Eğitim-İş Fethiye “Sağlıklı Eğitim İstiyoruz! “

Fethiye Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Temsilcisi İstem Altınçekiç, okullarda covid-19 salgınının her geçen gün hızla arttığını ifade ederek, “Okulların açılmasının üzerinden 1 ay geçti. Bizler hala eğitim öğretim yuvalarımızın güvenilirliği ve temizliği konusunda;  ilgi duyulmayan, görülmeyen eksiklikleri konuşmak zorunda kalıyoruz. Bu bizi mutlu kılmıyor, bu bizi korkutuyor” dedi.

Eğitim-İş Sendikası Fethiye Temsilcisi İstem Altınçekiç, son günlerde Fethiye’deki okullarda hızla yayılan Covid-19 salgınının önüne geçilebilmesi için yetkilileri göreve davet etti. Altınçekiç, geçen hafta itibariyle Fethiye’deki okullarda salgın nedeni ile 20 sınıfın karantinaya girdiğini belirterek, salgın her geçen gün artıyor” diye konuştu.

Eğitim-İş Sendikasının “Sağlıklı Eğitim İstiyoruz” eylemini başlattığını belirten Eğitim-İş Sendikası Fethiye Temsilcisi İstem Altınçekiç,”Sağlık Bakanı Fahrettin Koca okulların açılması ile birlikte vaka sayılarındaki artışa dikkat çekmişti. Eğitim-İş olarak, bu dönemde yaşanan tüm sorunları görüyor; bizim sorunlarımız, bizim okullarımız, bizim öğrencilerimiz, bizim yurdumuz diyerek benimseyip çözümler üretiyoruz.Sendikamız 27/09/2021 günü “Sağlıklı Eğitim İstiyoruz” eylemini başlattı. Eğitim-İş olarak uyarıyoruz: Türkiye Cumhuriyetinin her bireyi değerlidir ve en temel hakkıdır sağlıklı bir ortamda eğitim ihtiyacının karşılanması…Bu anlamda eğitim öğretim yılının başında alınması gereken tedbirleri Eğitim-İş olarak tespit etmiş ve duyurmuştuk. Ama yetkililerin tedbirsizliği sonucu olarak; bugün hem ilçemizde, hem de Türkiye genelinde vaka sayıları artmış, okullarımızdaki sınıflarımız artan bir hız ile kapanmış ve kapanmaya devam etmektedir. Şu ana kadar  İlçemizde ki farklı okullarda 20 ye yakın sınıfımız eğitim öğretime kapanarak ara vermiş, öğrencilerimiz aileleri ile birlikte karantinaya alınmışlardır. Bu anlamda “görmedim, duymadım, bilmiyorum” demek yerine herkes üzerine düşeni yapmalı, birbirimize destek olarak en az hasarla pandemi sürecini atlatmalıyız.Biz, Eğitim-İş Sendikası olarak “görüyoruz, duyuyoruz, okul okul geziyoruz ve biliyoruz”

Çünkü, Sağlıklı Eğitim İstiyoruz!!!

Çalışmalarımız sonucunda ulaştığımız alınması gereken tedbirleri bir defa daha sıralıyoruz.

1) Ülke genelinde derhal Ders süreleri 30 dakikaya düşürülmelidir

2). Bilim kurulunun tavsiyesi; 4 metrekareye 1 öğrenci şeklinde olması nedeniyle Sınıflar seyreltilmelidir

3) sınıf mevcutlarının yüksek sayıda olduğu bölgelerde Sınıf mevcutlarının düşürülmesi için derslikler hızlı bir şekilde inşa edilmeli, belediyelerle işbirliği yapılarak atıl durumdaki binalar kullanıma açılmalıdır.

4) Sınıf mevcutları azaltıldığında doğan öğretmen ihtiyacının; zaten ihtiyaçtan az atama yapan Bakanlık tarafından, “eğitimde tasarruf olmaz” denilerek karşılanması gerekmektedir.

5) 50 kişilik iş yerinde bir sağlık personelinin bulunması zorunluluğu varken, yüzlerce insanın barındığı okullarımız kaderine terkedilmiş, gerekli tedbirler alınmamıştır. Bu konuda yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz.

6) Her sınıfın salgına uygun bir havalandırma sistemi olmalıdır. Ders aralarında sınıflar düzenli olarak havalandırılmalıdır.

7) Her öğrenciye, öğretmene ve okul çalışanına ihtiyaç duyulan miktarda maske dağıtılmalı ve bu konuda aksaklığa yer verilmemelidir.

8) Eğitim enflasyonu nedeniyle beli bükülmüş velilere ve öğretmenlere bir de temizlik malzemesi harcaması yüklenmemelidir. Dezenfektanlar başta olmak üzere tüm hijyen malzemeleri okullara ivedilikle temin edilmelidir.

9) Ülkenin geleceği öğretmenlerin elinde iken, ekonomik şartlarla mücadele sırtına yük olmamalı, aksine sosyal yaşamın içinde var olması için, kültürel gelişimi için, standartlarını düşürmeden yaşayabilmesi için ders ücretlerinin ve maaşlarının öğretmenliğe yakışır düzeyde olması şarttır, elzemdir” ifadelerinde bulundu.

“Fethiye’de Eğitim Sektöründe Çok Ciddi Eksiklikler Var”

Fethiye’deki okulların hem eğitim konusunda hem de okulların fiziki şartlarında çok büyük eksikliklerin olduğunu belirten Altınçekiç, “2021 – 2022 Eğitim Öğretim yılının başladığı andan itibaren Eğitim-İş Fethiye Temsilciliği olarak; okul okul ziyaret ettik, idarecileri dinledik, öğretmenleri dinledik, yardımcı hizmet  personellerini dinledik. Okulların ne fiziki olarak ne de pedagojik olarak eğitim öğretime hazır olmadığı pandemi sürecinde alınması gereken tedbirlerde de okul personelinin yalnız bırakıldığını üzülerek gözlemledik. Tespitlerimiz sonucunda:

1) İlçemiz bünyesindeki birçok eğitim kurumumuzda  yeterli sayıda yardımcı hizmetli personelin olmadığı,

2) Hizmetli personel dağıtımında, okulların mevcutlarının ve fiziki konumlarının dikkate alınmamış olması yani kalabalık okullarda personel yokken mevcudu az okullarda 2. Hatta 3. yardımcı personelin verilmiş olması,

3) Okullara alınan yardımcı personele yeterli hijyen eğitimin verilmediği ve zaman zaman temizlik maddelerinin doğru kullanılmadığı,

4) Liseler Yerleşkesindeki en genel sorunun, öğretmen ve öğrencilerin uygun fiyatlı ve sağlıklı yemeğe ulaşamaması olduğu ve kısa sürede bu sorunun çözülmesi gerektiği,

5) Sürücü kurslarının eğitim alanlarının Liseler Yerleşkesinde olması nedeniyle, araç ve motor ile gelen öğretmen, öğrenci ve sürücü adayları ciddi tehlikeler yaşatmakta, kıl payı kazalardan kurtulmanın mucizesini yaşamaktadırlar. Bu sorun da en kısa zamanda çözülmesi gerektiği,

6) İlçemiz bünyesindeki bazı okullarımızda mevcuda göre 1 müdür yardımcısının bulunması idareci arkadaşların kendilerinden fazlaca feragatte bulunarak çalışmalarına sebep olmaktadır.

7) Yaşadığımız bilişim çağında bazı okullarımızda plansızca kapatılan bölümler nedeniyle, öğrenci ve öğretmenlerimiz mağduriyet yaşamakta,

8) İlçemiz bünyesinde bulunan bazı kurumlarımızda devam eden güçlendirme çalışmaları sonucu, okulların idarecilere teslimlerinin yapılmadığı, herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda okulun kiminle muhatap olacağının muallakta bırakıldığı ve bu yapılandırmalar yapılırken okulun ihtiyaçlarının idarecilere sorulmadan plansızca yapıldığını, en temel ihtiyaç olan internet sorununun çözülmediğini tespit ettik.

9) Fethiye merkezdeki binalarından liseler yerleşkesine taşınan bir lisemizin tüm atölye ve binalarını tek tek gezdik. Gördüğümüz tablo bizi çok üzdü. Öncelikle okulda bazı bölümlerde  internetin, elektrik prizinin olmayışının şaşkınlığını yaşadık. Ve yine okulumuzun bazı bölümlerinde ne sınıfların ne atölyelerin işlenecek derslere uygun olmadığını gördük. Öğretmenlerimizle konuştuğumuzda tüm bu aksaklıkları ilgi mercilere rapor halinde sunduklarını ama hala çözüm bulunmadığını öğrendik. Bu durum karşısında eğitim ve öğretim için elinden gelenin fazlasını yaparak yıpranan eğitim emekçilerimizin olması bizi çok üzmüş; “…mış gibi bir eğitime” itilmeleri öğretmen ve öğrencileri değersizleştirmiştir. Ayrıca henüz yeni yapılan bu binalarda ne inşaat temizliği yapılmış ne de günlük temizlik yapılmıştır. Tuvaletlerden gelen koku bile durumun anlaşılmasını sağlamaktadır. Binalarda rutubet hat safhada iken yeni yapılan ve takılan klimaların hiç birinin çalışmadığı tespit edilmiştir. Bu şekilde bir eğitim hanenin olması asla kabul edilemez. Gerekli tedbirlerin alınması acil ve şarttır. Bu okulun öğrencileri merkezdeki yurttan gelip gitmekte ve yol masrafları öğrenciye ve veliye yük olmaktadır.

10) İlçemize kazandırılan spor lisesi bizi sevindirirken; Pazarlama ve Halkla İlişkiler bölümlerinin Endüstri Meslek Lisesine, Muhasebe Bölümünün Çok programlı Liseye verilmiştir. Fakat konu hakkında gerekli bilgilendirmenin velilere ve idarecilere zamanında yapılmaması bu okullarda programlama ve sınıf oluşturma aşamalarında gecikmeye sebep vererek eğitim öğretimin geç başlanmasına sebep olmuştur. İdareciler cevaplarını bilmediği sorularla veliyle karşı karşıya getirilmiştir. Hatta okulun açılışının LGS ye yetiştirilmemesinden dolayı ek yerleştirme ve manual öğrenci ile bu okula yerleştirme yapılmak zorunda kalınmış, bu da okula girmek isteyip de başvuru yapamayan öğrencilerin olmasına sebebiyet vermiştir.

11) İlçemiz bünyesindeki okullarda güvenlik görevlisi ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.

12) Okullarda gezdiğimiz öğretmen arkadaşlarımızın da söylediği ve bizim de bizzat yaşayarak zorlandığımız, maske ile ders işlemenin zorluğu konusunda, dersler 30 dakikaya düşürülmelidir. Keza 40 dakika maske ile ders işlemek hem sağlık açısından, hem de öğrenci ve öğretmen açısından tehlike oluşturmaktadır.

13) Eğitim siyasetten bağımsız olmalı ki bilimsel, tarafsız ve eşit olabilsin diyerek okullara yapılan ziyaretlerin siyasi partilerin ilçe başkanlarıyla yapılacaksa tüm partilerin davet edilmesi gerektiğini de uyararak söylemek istiyoruz, zira eşitlik, bağımsızlık ve laiklik Eğitim-İş olarak vazgeçilmez ilkelerimizdir” şeklinde konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir