Türk Doktorları İngiliz Hastayı Sağlığına Kavuşturdular

Türk Doktorları İngiliz Hastayı Sağlığına Kavuşturdular

Kendisini Türk doktorlarına emanet eden İngiltere vatandaşı ChristineBoyes, sağlığına kavuştu.

Fethiye Lokman Hekim Esnaf Hastanesi’ne yutma güçlüğü sebebi ile başvuran  İngiltere vatandaşı ChrıstıneBoyes’te  yapılan  detaylı incelemeler sonucu özofagus (yemek borusu)  kanseri saptandı. Özofagusundaki kitle Genel Cerrahi Uzmanı  Dr Barış Gürcü  ve ekibi;  Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Uğur Açıkalın, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Feridun Karadağ tarafından ameliyat  edilerek hasta 1 hafta sonra taburcu edildi. Taburculuğu sonrası Onkoloji Uzmanı Dr. Uğur Muslu ile tedavisi planlandı.

Yemek borusu kanseri teşhisi konulan İngiliz hasta, tavsiyeler üzerine Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi’ne müracaat etti. Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Barış Gürcü tarafından yapılan tetkikler sonrasında da kanser olduğu anlaşıldı. Hemen ameliyat planlaması yapıldı. Boyun ve karnından gerçekleştirilen ameliyat sonrası hasta servise alındı.

Yutkunma Zorluğu En Büyük Belirtisi

Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Barış Gürcü, yapılan tetkiklerin ardından hastalarını hemen ameliyata aldıklarını belirterek, “Kanserli kısım yemek borusu ve midenin bir kısmı çıkartıldı. 1 haftalık tedavisinin ardından hastamızı sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. Yemek borusu kanseri genellikle ileri yaşlarda görülmektedir. Alkol, sigara tüketiminin yanı sıra aşırı sıcak yemek ve içecekler tüketmek de kanser gelişim riskini artırır. Yemek borusu kanserinin sık görülen belirtilerinden biri tıkanma hissi ve yutkunma zorluğudur. Öncelikle sadece katı gıdaların tüketilmesinde yaşanılan zorluk, hastalık ilerledikçe sıvıların bile kolayca içilemeyeceği bir hale gelir. Kilo kaybı, kanama, siyah veya katran dışkı,seskısıklığı,öksürük,devamlı halsizlik, yorgunluk da diğer belirtileri arasındadır” dedi.

Uzak Organlara Ulaşmadan Ortadan Kaldırılmalı

Yutma güçlüğü veya açıklanamayan kilo verme şikayetleriyle kendilerine başvuran hastaların ilk tıbbi öyküsünü dinleyip fizik muayenesini gerçekleştirdikten sonra, tümör olup olmadığını belirlemek için bazı tetkikler istediklerini anlatan Gürcü, “ Özofagus kanseri şüphesi olan tüm hastalarda endoskopik inceleme en önemli tanı aracıdır. Özofagoskopi’nin (endoskopi )  önemi sadece teşhis konulmasında değil, tedavinin ne şekilde yapılacağının tespiti açısından da büyüktür. Bu tip kanserlerde tedavinin seçimi öncelikle tümörün evresi ve yeri olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Ancak erken yakalanmış olgularda en etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Diğer kanserlerde olduğu gibi özafagus kanserinde de erken tanı çok önemlidir. En basit anlaşılır tanımı ile büyümeden, yayılmadan, sisteme katılmadan, uzak organlara ulaşmadan ortadan kaldırılması çok önemlidir” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir